N E W

Moeilijke tijden

Een kindje dat zich zeer kritisch naar eten gedraagt? 

Niet eventjes maar structureel? Dan heb je als ouder een lastige tijd. Je komt amper toe aan de dagelijkse taken, voor je sociale leven heb je minder energie, misschien heb je nog meer kleintjes, laat staan dat je nog iets voor jezelf kan doen. Kortom: Tropenjaren. Soms zag ik door de bomen het bos niet meer wat ik nou wel en juist niét moest doen. Wat werkt is per kind verschillend. Waar ik wel helemaal achter sta is de kracht van complimenten. De sfeer blijft goed en je kleintje legt de focus op de goede dingen. 

Met het geven van complimenten hoef je je dan ook niet in te houden. Je kind gaat echt niet naast zijn schoenen lopen. Jij merkt het goede gedrag op, je kind hoeft niet op andere (negatieve) manieren te proberen je aandacht te krijgen. Die positieve bevestiging is dus een essentieel onderdeel in het bijbrengen van gehoorzaamheid. Complimenten geven: zo doe je dat

Complimenten kun je de hele dag door geven. Dit zorgt ook nog eens voor een prettiger sfeer thuis! Bovendien zie je als ouder weer, hoe leuk je kind is, wanneer je dit zelf regelmatig benoemt.

  • Kijk gewoon eens wat je kind doet en zeg daar iets positiefs over: “Je hebt alle blokken opgeruimd. Wat fijn!” of: “Wat knap van jou dat jij zelf je jas hebt opgehangen!” Doe dit zo vaak mogelijk: minstens tien keer per dag. Pas dan hebben je complimenten ook effect in het (goede) gedrag van je kind.

  • Geef een compliment meteen en spontaan. Als je het uitstelt tot morgen, begrijpt je kind niet meer waar het om gaat. Gebruik je stem: spreek hoog en opgewekt, lach, klap in je handen, kortom: straal uit dat je blij bent. Zo kun je er ook een vreugdekreet bij slaan – een groot succes bij heel jonge kinderen!

  • Naast het uitspreken van je waardering kun je complimenten ook altijd geven in de vorm van een knuffel, een schouderklopje, een zoen, een knipoog of een aai over de bol.

  • Geef negatief gedrag juist geen of weinig aandacht.
     

Waar ik ook echt enorm veel baat bij heb gehad en veel herkenning heb gevonden is:

- www.kinderbuik&co.nl (onze 3rd opinion!)

- www.lotje&co.nl

- lotgenootjes.nl

Tips & linkjes!

Die je verder helpen (hopelijk!)
Thuis je tafel versieren?