Chronische voedselweigering, wat is dat?


bron: nee-eten.nl

In mijn omgeving zijn wij het enige ouderpaar dat te maken heeft met een kindje dat niet goed eet. Je gaat soms twijfelen aan jezelf of je het allemaal wel goed doet en hoe het nou toch kan dat ze willens en wetens niet zoals alle andere kinderen eet.

Als ouder probeer je altijd positief te zijn en met goede moed de dag te beginnen. Daar is ook CuliConfetti uit ontstaan, een positieve draai geven aan alle nare ervaringen die wij hebben gehad.

Nog steeds proberen we iedere dag onszelf opnieuw uit te vinden wat mogelijk wel werkt om Juna te laten eten. Gepureerd, gestoomd, gekookt, gebakken, zelf gefrituurd, buiten, binnen, in gezelschap, alleen, met knuffels, met een boekje, speeltjes, rust of lawaai, je kan het zo gek niet verzinnen. Hoe wij dit ervaren is soms moeilijk uit te leggen aan anderen. Het filmpje dat de vereniging Nee-eten heeft gemaakt geeft weer hoe je omgeving kan reageren.

"Eten en drinken zijn, zoals ademhalen, primaire levensfuncties. Door de ingebouwde drang tot groei en behoud van onze gezondheid gaat dit normaal gesproken gelukkig eigenlijk vanzelf. Maar toch zijn er kinderen die elke vorm van eten en drinken weigeren. Of kinderen die slechts zeer beperkt en selectief voedsel tot zich nemen. En ook alleen onder bepaalde condities, die veel verder gaan dan een rustige en aangename sfeer."

"Sommige kinderen lijken geen honger te hebben en te willen leven van de lucht alleen. Ze gaan daarmee zo ver dat hun leven gevaar loopt. Het spreekt voor zichzelf dat hierdoor het hele gezinsleven beheerst wordt. Niet zelden worden ouders van deze kinderen zelf ziek, overspannen of depressief. Een ernstige vorm van voedselweigering kan zelfs leiden tot uitdroging waardoor (tijdelijke) sondevoeding onvermijdelijk is."

Met dit filmpje wordt duidelijk dat er nog veel onbekendheid is over dit zware dilemma. Ik ben blij met dit filmpje en hoop dat we hiermee weer een stukje herkenning mee geven aan mensen in onze omgeving.

Vereniging Nee-Eten! is de vereniging voor ouders van kinderen met chronische voedselweigering en sondevoeding. De vereniging richt zich op lotgenotencontact, voorlichting en belangenbehartiging. Naast ouders richt de vereniging zich daarbij op professionals, die deze ouders en hun kinderen ondersteunen.

1 april is de volgende bijeenkomst in Doorn voor alle leden van de vereniging.

#neeeten #voedselweigering #eten #culiconfetti #sondevoeding #rustig #Juna #drinken #vereniging #honger #filmpje #uitdroging #gezinsleven #gevaar

Uitgelichte berichten
Recente berichten