In je kracht staan als ouder is zo belangrijk!

Je onderbewuste weet vaak wat goed is voor je kind. Je kan er soms de vinger niet op leggen, wat precies dat gevoel is. En wanneer je een professional tegenover je hebt die anders zegt, ga je vaak twijfelen. Je weegt je eigen oordeel soms minder zwaar als dat van een professional, want 'zij hebben er nu eenmaal verstand van' of 'hebben ervoor geleerd'. Maar vergeet niet; ieder kind is uniek en jij als ouder kan hem of haar niet beter aanvoelen.

Protocollen

Dat onzekere gevoel wordt ook in de hand gewerkt doordat professionals vaak de mening van ouders niet meewegen in hun advies. Je krijgt adviezen die je al honderd keer hebt uitgeprobeerd. Of je het 'net iets ander aan wilt pakken' dan de vorige keren. Of dat dingen ook héél normaal kunnen zijn, waar jij je vraagtekens bij hebt (vind jij het normaal dat een kind een jaar lang 1 poepluier per 2 weken heeft? Don't think so).

Zuchtende verpleegster

Het zijn de kleine dingen die je als ouder doen twijfelen. Tijdens de observatiedagen van mijn dochter in het ziekenhuis, ging de zuster hardop zuchten als ik haar duidelijk maakte dat mijn dochter niet zou drinken in de aanwezigheid van de zuster. Je zou op z'n minst verwachten dat een verpleegster dit soort dingen snapt, dat een kindje angstig kan zijn en dat je als ouder nog harder zoekt naar een oplossing dan zij en het dus super lastig kan zijn als dit buiten de standaard protocollen gezocht moet worden.

Olifantenhuid

Je voelt je dus niet gezien als ouder en wordt ook niet in je kracht gezet. Uiteraard is dit gebaseerd op onze ervaring en zijn er professionals die wel waarde hechten aan het onderbuikgevoel van ouders. Maar het lijkt wel alsof je eerst een olifantenhuid moet hebben gekweekt, voordat je als ouder doorhebt dat jij je kind toch net wat beter kent dan wie dan ook. En dat je al ver over je toeren bent als je zelf impliciete vragen gaat stellen of zelfs dingen gaat eisen van een professional.

Ik ben actief in een facebookgroep, waarin ouders van moeilijk etende kindjes & kindjes met sondevoeding, hun ervaringen delen en tips uitwisselen. Van heel algemene problemen tot heel specifieke onderwerpen, zoals de ervaring met een bepaalde specialist in een bepaald ziekenhuis, worden gedeeld.

Oplossing aandragen

Mijn dochter heeft een aantal keren op het randje gezeten of ze sondevoeding moest krijgen. De kinderarts bleef maar naar het scherm staren, de curve aanwijzen en ons zogenaamd geruststellen. Maar mijn moedergevoel zei: haar huid is zó droog, ze is zo prikkelbaar en onrustig, ze slaapt amper, afwachten is niet de oplossing! Af en toe denk ik, had ik maar doorgezet en met mijn vuist op tafel geslagen. Ik lees ook in diezelfde facebookgroep, dat er ouders zijn die dat wel hebben gedaan. Die dus wel met hun hand op tafel hebben geslagen. Die letterlijk zeiden 'hoe lang blijven jullie hiermee doorgaan en wanneer is de grens voor jullie bereikt?'. Vaak wordt er dan wel gehandeld.

Ervaringen delen

Het is zo moeilijk als je het gevoel hebt dat je te maken hebt met een systeem dat bestaat uit protocollen, en dat de zorg voor jouw zoon of dochter niet aansluit. Het gevoel hebben dat het niet klopt. Ik ben inmiddels van mening dat ouders met ervaring eigenlijk meer kunnen betekenen in de vorm van steun en handelen in de praktijk, dan artsen die vooral kijken op hun scherm en protocollen volgen.

Door onze ervaringen vind ik het dan ook super goed nieuws dat er een platform is opgericht dat juist wél ouders nauw betrekt bij zorgverlening. En adviseert om de ervaringen van ouders mee te nemen in een behandeling.

Ouders centraal stellen

Het platform heet Ouders Centraal en is sinds deze maand live! En nee ik ben niet benaderd of gesponsord :). Het is gewoon echt een goed initiatief! Naast dat het delen van ervaringen hiermee makkelijk wordt voor professionals onderling, wordt er ook scholing aangeboden. En de grootste plus is.... Hier kunnen wij als ouders ónze zorgprofessionals op wijzen als we het gevoel hebben dat er niet goed genoeg wordt geluisterd.

Wat is jouw ervaring als ouder met (zorg)professionals?

Foto: Meri Meri

#ziekenhuis #professional #zorgprofessional #kieskeurigeeter #oudergevoell

Uitgelichte berichten
Recente berichten