Actieve darmflora bij kinderen = van mond tot kont gezond

Hoe komt het nou dat het ene kind voeding uiterst goed kan verdragen en het andere kindje al de fles afweert bij het zien ervan? Ik ga in gesprek met darmtherapeute Monique Bos over hoe het kan dat er zoveel verschil zit in de animo voor voedsel bij kleine kinderen.

Foto: Monique met haar dochter Elin

Foto: Monique met haar dochter Elin

Er zijn psychische en fysieke invloeden die zorgen dat een kindje eet en drinkt zoals het doet. In dit gesprek zoomen we in op het ontstaan van een gezonde darmwand waardoor voeding goed opgenomen kan worden en afgebroken worden in de buik van je baby, het fysieke gedeelte dus.

Monique vertelt mij dat de aanleg voor een gezonde darmwand al begint vanaf het moment van conceptie. "Die eerste 9 maanden zijn ontzettend belangrijk om je kind een gezonde start te geven voor als het ter wereld komt. Die periode telt mee tot aan het derde levensjaar." Op allerlei natuurlijke manieren wordt je kindje klaargestoomd om een gezonde darmflora op te bouwen om melk goed te kunnen verdragen.

Bevalling

"Tijdens een natuurlijke bevalling komt de baby in aanraking met je vaginale flora en ontlasting. Dit zorgt voor een eerste aangroei van de darmflora bij de baby. De lactobacillen via de vaginale flora en de enteroccocus en e.coli. Deze laatsten zijn de zogenaamde aerobe bacteriën. Deze vreten de zuurstof weg en leggen zo een laagje aan in de darmwand, waardoor de overige bacteriën (de anaerobe, die juist een zuurstofvrije omgeving nodig hebben) daarna ook goed kunnen nestelen. Als jouw darmflora in orde is, dan geef je je kind deze mooie basis mee. Tijdens de natuurlijke bevalling wordt de buitenste laag aangelegd (middels de e coli en enterococcus bacteriën)"

Allemaal heel mooi, maar wat nu als je totaal geen inspraak op je bevalling hebt gehad en via een keizersnede bent bevallen? Gelukkig helpt de borstvoeding ook mee aan het optimaliseren van de darmflora bij je kindje. Niet met dezelfde bacteriën maar wel ten goede.

Borstvoeding

"Tijdens de borstvoeding wordt een groep bacteriën aangemaakt. Dit zijn met name de bifidobacteriën en nog meer lactobacillen. Deze bacteriën produceren onder andere zuren, waardoor de ziekmakende bacteriën niet kunnen gedijen. De baby krijgt de bacteriën via de melk binnen, maar ook via de tepelhof. Dus zorg ervoor dat je het gebied rond je tepels niet té schoon houdt, daar gedijen de bacteriën goed op!"

"Naast dat de moedermelk vol zit met antistoffen, zit er ook ureum in. Deze maakt dat de gezonde bacteriën zich snel kunnen vermeerderen. Dit helpt de ph-waarde relatief laag te houden, waardoor er weinig ruimte is voor ziekmakende bacteriën. Het beste is om de eerste 6 maanden exclusief borstvoeding te geven en daarna pas te starten met bijvoeding."

Wanneer je een voltreffer bent met én een keizersnede en borstvoeding die niet op gang kwam (zoals ik) dan kan je - wanneer je kindje veel last heeft van zijn/haar darmpjes (obstipatie, krampjes, uitingen via de huid of huilerig zijn) de ontlasting laten testen bij een therapeut. "Daaruit kan dan worden vastgesteld in het lab welke concentraties veel of juist laag aanwezig zijn en hierop kan je dan bijvoorbeeld Probiotica gaan toepassen." Had ik dat geweten, dan had ik contact gezocht met Monique, want bij navragen bij de kinderarts van Juna bleek het testen van ontlasting 'niet nodig'. Terwijl wij niet meer sliepen van de stress.

Breder onderzoek

"In het ziekenhuis wordt er voornamelijk op parasieten en andere pathogenen en ontstekingswaarden getest. Wij therapeuten onderzoeken op de verhouding tussen alle bacteriën. Dus hoeveel van de gezonde bacteriën er zijn, hoeveel pathogenen er zijn. We kijken naar schimmels en candida, daarnaast naar natuurlijk ontstekingswaarden.

Ook kunnen we voedselintoleranties meten, parasieten, histamine en nog veel meer. In ieder geval veel breder onderzoek dan regulier!"

Ik weet dus nu dat ik mijn dochter ook bij een therapeut had kunnen laten onderzoeken op ontlasting. Als je dit leest terwijl je nog in de zoektocht actief bent voor je kind, is dat een hele opsteker.

Juna is inmiddels 20 maanden en ze eet al wat meer. Maar omdat ik graag wil weten hoe mijn dochter en nu voor staat met haar darmflora heb ik besloten dit onderzoek alsnog in te zetten. Er is namelijk tot op heden nog steeds geen duidelijkheid over de voedselintolerantie reacties die mijn dochter vertoonde, na velen onderzoeken en observaties te hebben doorlopen.

Eerste hapjes "Als de baby ter wereld komt, zijn de darmpjes nog poreus. Pas rond de 6 maanden is de darmwand gedicht. Dat is ook het meest geschikte moment om met bijvoeding te starten, omdat de darmwand dan sterk genoeg is en niet aangetast zal worden door de nieuwe soorten voeding." Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn en zal bij een prematuur of dysmatuur kindje zomaar af kunnen wijken. Tenslotte hebben we het over een gemiddelde. Het consultatiebureau gaat ook uit van gemiddelden, dus het is goed om dat in je achterhoofd te houden wanneer je begint met vaste voeding.

Wat als je het niet allemaal in de hand hebt "Helaas loopt alles niet altijd zoals je zou willen. Een natuurlijke bevalling is niet altijd een mogelijkheid, soms slaat de borstvoeding niet aan en ook die antibiotica kuur kan soms toch echt nodig zijn in die eerste levensjaren. Dit heeft allemaal effect op de darmflora van je kind, maar gelukkig zijn kinderen flexibel en is er dan met probiotica, darmtherapie en voeding een hoop te herstellen."

Wordt vervolgd....

​​

Voor meer informatie: Monique Bos - www.voeding-co.nl


Uitgelichte berichten
Recente berichten