Chronische voedselweigering beheerst alles!


Onlangs verscheen een kleurrijk en educatief prentenboek over voedselweigering bij kinderen. Auteur Babke van Kessel heeft haar eigen ervaringen met haar dochter Lot opgeschreven in kindertaal en gezien met kinderogen. Dit heeft zij vertaald in een boek genaamd 'Nooit meer eten door een slangetje'.

Strijd

"In veel gezinnen is er tijdens de maaltijden de nodige strijd. Na het zoveelste 'vliegtuigje' of het 'hapje voor oma' gaat het bord dan, na veel geduld, uiteindelijk leeg. Helaas werkt de standaard trukendoos bij chronische voedselweigering niet meer. En als iedere maaltijd bestaat uit huilen, schreeuwen, lichamelijk verzet en/of braken gaat elk gezinslid met spanning en tegenzin aan tafel."

We vinden het super stoer van Bapke dat ze de tijd en energie heeft gestoken in het begrijpelijk maken van de leefwereld van kindjes met chronische voedselweigering. We mogen op CuliConfetti een tekening van Bapke delen, met als thema Carnaval! Een tekening die zo mooi aansluit bij de beleving van kindjes met sondevoeding.

"Vanaf het moment dat de boterhammen gesmeerd worden voor het ontbijt, tot aan het toetje na de avondmaaltijd. Elke dag weer, week in week uit. Chronische voedselweigering beheerst alles. Gewone dingen zoals een verjaardag, pretpark, naar een pannenkoekenrestaurant of “gezellig” met de kerst samen aan tafel eindigen steevast in teleurstelling, verdriet en boosheid. Zowel bij het kind zelf, als bij de ouders en eventuele broertjes en zusjes."

Weinig zichtbaarheid

"Chronische voedselweigering is (nog) voor veel mensen een onbekend probleem. Hierdoor krijg je als ouder niet altijd het begrip en de steun die zo je zo ontzettend hard nodig hebt. Ik hoop dat deze site en mijn boek ‘Nooit meer eten door een slangetje’ helpt om meer bekendheid te geven aan de problematiek. Daarnaast en bovenal, hoop ik dat het boek gezinnen in een zelfde situatie helpt om het gesprek met elkaar aan te gaan om samen deze moeilijke periode een plaats te geven."

Go Bapke!

Voor andere kleurplaten klik hier.

#sondevoeding #neeeten #gezin #eten #carnaval #voedselweigering

Uitgelichte berichten
Recente berichten